Egemenlik Mahallesi 6133/3 Sokak No:1 Işıkkent - İZMİR
(0232) 472 18 72

HİZMETLERİMİZ

Anasayfa Hizmetlerimiz Ulaştırma ve Alt Yapı Hizmetleri

Ulaştırma ve Alt Yapı Hizmetleri

HAVALANI

Dünyada havalimanlarında farklı yapıda pistler bulunsa da ağırlıkta pistler beton ve asfalt olarak ikiye ayırlmaktadır peki ikisi arasında ne fark vardır?
Hem asfalt hem beton kaplama olarak uygundur. Büyük havaalanlarında, uzun kullanım ömrü nedeniyle (40 yıl kadar) birincil olarak beton kullanılırken, asfalt, (daha uygun, 15 ile 20 yıl kullanım ömrü) daha çok küçük havaalanı inşaatlarında kullanılır.

Her iki yapı malzemesinin hava koşullarından bağımsız olarak ileri düzeyde düzlük ve iyi bir sürtünme davranışı garanti etmesi esastır. Bu şekilde, optimum uçuş trafiği sağlanabilir. Islak zeminde kaymayı önlemek için, betondan yapılmış yol yüzeylerine, suyun akıp gitmesi için enine istikamette oluklar açılır.

Kalkış pistinin yapısı nasıldır?

Kalkış ve iniş pistlerinde, trafik esnasında maruz kaldıkları yüke bağlı olarak, çeşitli konstrüksiyon prensipleri ve yapı şekiller kullanılır. Yüksek yük kapasiteli pistlerde katman kalınlığı 25 cm ila 130 cm arasındadır.

130 cm kalın bir kaplamada, öncelikle alttaki 50 cm’lik, kısmen sert ve kısmen sert olmayan yer, çimento ile iyileştirilebilir ve sıkıştırılabilir. Bir sonraki katmanın 15 cm’si sertleşmiş bir karışımdan hidrofobik çimento ve donmaya dayanıklı kumdan oluşur. Bunun için WIRTGEN toprak stabilizatörü ve HAMM toprak silindirleri kullanılmaktadır. Üzerinde 25 cm kalınlığında HGT bulunur. Son olarak kayar kalıplı finişerler 40 cm kalınlığında bir beton tabakayı dik duran sinüs profilli kalıplara serer.

OTOYOL VE YARIŞ PİSTİ

Yarış pistleri nasıl yapılır?

Yarış pistlerinin uzunluk eğimi, hıza bağlı olarak düzenlenir. Bu nedenle başlangıç düzlemi %2’den fazla eğimli olmamalıdır. Eğim, drenaj için, sürüş yönü boyunca %1,5 ila 3 olmalıdır. Viraj yüksekliği %10’u geçmemelidir. Yarış pistleri özellikle sürücülerin, kendi ve yarış arabalarının kapasitelerini sonuna kadar kullanabilecekleri zorlu kavşaklarla karşılaşacak şekilde tasarlanır.

Yüksek hız için en yüksek kalite gereklidir

Saatte 300 kilometrenin üzerinde hız yapmak için doğal olarak yüksek hassasiyetle üretilmiş bir yol yüzeyi gerekir. En yüksek hız ve güvenli sürüş için yol son derece düzgün ve yuvarlanma direnci yüksek olmalıdır.